Koncentracija

Koncentracija je zapovjednik koji raspršenoj svjesnosti naređuje da zauzme stav mirno.

Koncentracija znači unutarnju budnost i pozornost. Lopovi su svuda oko nas i u nama. Strah, sumnja, zabrinutost i tjeskoba unutarnji su lopovi koji žele ukrasti našu unutarnju ravnotežu i duševni mir. Kad se naučimo koncentrirati, tim je silama vrlo teško ući u nas. Ako u naš um uđe sumnja, snaga koncentracije će je raznijeti na komadiće. Ako u naš um uđe strah, snaga koncentracije će taj strah rastjerati. U ovom času mi smo žrtve neprosvijetljenih, mračnih, razornih misli, ali će doći dan kad će se zbog snage naše koncentracije uznemiravajuće misli bojati nas.

Koncentracija je dinamična volja uma koja djeluje u nama za naše prihvaćanje svjetlosti i odbijanje tame. Ona je kao neki božanski ratnik u nama. Nezamislivo je što sve koncentracija može učiniti u našem životu težnje. Ona lako može odvojiti raj od pakla, kako bismo mi, dok smo ovdje na Zemlji, mogli živjeti u neprestanu blaženstvu neba, a ne u beskrajnim brigama, tjeskobi i paklenim mukama.

Koncentracija je najsigurniji način da se dostigne cilj, bez obzira je li taj cilj spoznaja Boga ili tek ostvarenje ljudskih želja. Pravi aspirant prije ili poslije ovlada sposobnošću koncentracije ili pomoću Božje Milosti, ili stalnom vježbom ili svojom vlastitom težnjom.