Sri Chinmoy

Sri Chinmoy je rođen u Bengalu (današnji Bangladeš) 1931. godine. U dobi od dvanaest godina pristupio je ashramu, duhovnoj zajednici gdje je intenzivni duhovni život podrazumijevao meditiranje mnogo sati dnevno, uz pisanje poezije, eseja i pobožnih pjesama te nesebično služenje i vježbanje atletike.

Još je u toj ranoj dječačkoj dobi doživio mnoga duboka unutarnja iskustva te postigao vrlo visoka stanja meditacije. Godine 1964. došao je u New York kako bi svoje unutarnje blago podijelio s iskrenim tragaocima.

Danas je Sri Chinmoy duhovni vođa učenicima u preko 60 zemalja svijeta. On uči Put Srca koji smatra najjednostavnijim načinom postizanja brzog duhovnog napretka. Meditirajući na duhovno srce, poučava on, tragalac će otkriti svoje vlastito unutarnje bogatstvo mira, radosti, svjetlosti i ljubavi. Uloga je duhovnog učitelja, prema Sri Chinmoyu, pomoći tragaocu živjeti na takav način da ta unutarnja blaga uspiju prosvijetliti njegov život.

Sri Chinmoyev život izraz je nevjerojatne kreativosti. Stvara u području glazbe, književnosti, slikarstva i sporta. Na taj način pokazuje na najjasniji način da duhovnost nije bijeg od svijeta već način na koji ga se može promijeniti. Napisao je preko 1400 knjiga, od drama, pjesama, priča, eseja, komentara do odgovora na pitanja o duhovnosti.

Redovito putuje po svijetu održavajuću besplatne koncerte, susreće se sa svojim učenicima, te susreće utjecajne osobe s kojima priča o duhovnosti.

U tradicionalnom indijskom stilu Sri Chinmoy ne traži novac za svoje duhovno vođenje, kao što ni ne naplaćuje svoja česta predavanja, koncerte niti javne meditacije.